Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Samosprávy čakajú na kľúčové predpisy pre mechanicko-biologickú úpravu odpadov

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Hoci sa povinnosť zavádza už od 1. januára 2025, vykonávacie predpisy stále chýbajú.

„Podľa posledných informácií by tieto predpisy mali byť schválené v septembri, čo je pre samosprávy veľmi neskorý termín vzhľadom na potrebu verejného obstarávania, schvaľovania všeobecne záväzných nariadení o odpadoch a tiež prípravy rozpočtov," poznamenal Jozef Božik. Pripomína, že samosprávy nie sú povinné prevádzkovať vlastné linky na úpravu odpadu. Prevažne malé obce by si takéto finančne náročné zariadenie nemohli dovoliť. Pre samosprávy, zberové spoločnosti a prevádzkovateľov skládok je kľúčové poznať výšku sadzieb za uloženie odpadu po jeho úprave a vyriešiť otázky spojené s uplatňovaním DPH.  

„Členské mestá ÚMS sa na túto povinnosť zodpovedne pripravujú. Stále im však chýbajú niektoré legislatívne úpravy, aby si vedeli túto povinnosť správne zazmluvniť a narozpočtovať," povedala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Mechanicko-biologická úprava odpadu pred skládkovaním bude na Slovensku povinná od 1. januára 2025. SR túto povinnosť zaviedla už v roku 2021. Následne sa účinnosť zákona dvakrát posunula na začiatok budúceho roka. Žiadny zmesový odpad, ktorý nie je upravený, tak v budúcnosti nebude môcť byť uložený na skládkach. Ide o proces, ktorý zmení vlastnosti odpadu. 

Zdroj: ZMOS


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.