Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Alarmujúci nedostatok hlavných kontrolórov v samosprávach

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Na tento problém poukázal najnovší prieskum Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) na základe odpovedí všetkých miestnych samospráv vrátane mestských častí Bratislava a Košice. 

Až takmer tretina obcí má kontrolórov na malý úväzok do 10 %, pri ktorom nemôžu mať dostatok času na kvalitný audit. Tretina slovenských samospráv má na druhej strane kontrolórov s viac ako 100-percentným úväzkom a ani títo kontrolóri nemôžu mať dostatok priestoru na výkon svojho mandátu. Je vysoko pravdepodobné, že pre príliš nízky alebo naopak vysoký úväzok, je kontrola formálna a neúčinná.

V rozpore so zákonom o obecnom zriadení 196 obcí, čo je 7 %, nemá vôbec hlavného kontrolóra. Počet hlavných kontrolórov v rámci samosprávy je 1 410. V porovnaní s rovnakým prieskumom z roku 2020 je to o 124 menej, na jedného kontrolóra pripadajú takmer dve obce.

NKÚ plánuje v tejto oblasti legislatívne zmeny, ktoré by mali zabezpečiť efektívnejšiu kontrolu hospodárenia obcí a miest.

V pondelok 23. septembra 2024 sa v bratislavskej centrále NKÚ uskutoční workshop na tému „Problémy v systéme vnútornej kontroly zabezpečovanej hlavnými kontrolórmi“, na ktorom sa zúčastnia zástupcovia kontrolórskych profesijných organizácií, zástupcovia samospráv, ale aj rezortov vnútra, financií a vzdelávacích inštitúcií.

Celý príspevok nájdete na stránke NKÚ

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.