Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účastník konania a zúčastnená osoba v správnom konaní pred obcou

Dátum: Rubrika: Správne právo

V správnom konaní má obec právne postavenie správneho orgánu. Článok sa venuje právnemu postaveniu účastníka správneho konania a zúčastnenej osoby v správnom konaní pred obcou.
Právne postavenie účastníka správneho konania pred obcou
Príklad č. 1:
Súčasťou správneho konania pred obcou bola aj miestna ohliadka spojená s ústnym pojednávaním. Účasti na tejto miestnej ohliadke priestorov sa domáhala aj fyzická osoba, ktorá tvrdila, že je účastníkom správneho konania, a taktiež chcela zamestnancovi obce poskytnúť aj ústne vyjadrenie. S účasťou a vyjadrením fyzickej osoby zamestnanec obce nesúhlasil s odôvodnením, že fyzická osoba musí obci, ktorá je správnym orgánom, riadne preukázať dôkazmi, že je skutočne účastníkom správneho konania. Má fyzická osoba v tomto prípade právne postavenie účastníka správneho konania podľa platnej právnej úpravy?
Účastníkom správneho konania pred obcou podľa § 14 ods. 1 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v z. n. p. (ďalej len "správny poriadok") sú tieto subjekty:
-
ten, o koho právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach sa má konať alebo
-
koho práva, právom chránené záujmy alebo povinnosti môžu byť rozhodnutím priamo dotknuté;
-
ten, kto tvrdí, že môže byť rozhodnutím vo svojich právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach priamo dotknutý, a to až do času, kým sa preukáže opak.
Na právne postavenie účastníka správneho konania pred obcou postačuje, keď fyzická osoba len tvrdí, že je účastníkom správneho konania. V priebehu správneho konania bude obec skúmať, či sa tvrdenia osoby, že môže byť rozhodnutím vo svojich právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach priamo dotknutá, zakladá na pravde alebo je len nepodloženým tvrdením danej osoby. Fyzická osoba mala právne postavenie účastníka správneho konania.
Príklad č. 2:
V správnom konaní pred obcou sa miestnej ohliadky priestorov zúčastnil aj účastník správneho konania, ktorý požadoval, aby sa jeho námietky k priebehu realizácie miestnej ohliadky zaznamenali zamestnancom obce do zápisnice. Uvedenej požiadavke účastníka správneho konania zamestnanec obce nevyhovel, pretože ju nepovažoval za závažnú z hľadiska priebehu správneho konania. Konal zamestnanec obce pri vyhotovovaní zápisnice v súlade s platným právom?
V súlade s § 22 správneho poriadku platí, že o ústnych podaniach a o dôležitých úkonoch v konaní, najmä o vykonaných dôkazoch, o vyjadreniach účastníkov konania, o ústnom pojednávaní a o hlasovaní, obec spíše zápisnicu. Zo zápisnice musí byť najmä zrejmé, kto, kde a kedy konanie uskutočňoval, predmet konania, ktoré osoby sa na ňom zúčastnili, ako konanie prebiehalo, aké návrhy boli podané a aké opatrenia sa prijali; v zápisnici o hlasovaní sa uvedie aj výrok rozhodnutia a výsledok hlasovania.
Zápisnicu podpisujú po prečítaní všetky osoby, ktoré sa na konaní zúčastnili, a zamestnanec obce, ktorá je správnym orgánom uskutočňujúcim konanie. Zápisnicu o hlasovaní podpisujú všetci prítomní členovia obce, ktorá je správnym orgánom.
______________________________
Podstatné pre právnu relevanciu zápisnice vyhotovenej zamestnancom obce je to, aby tento v zápisnici presne uviedol námietky účastníka správneho konania proti jej obsahu a taktiež závery k uvedeným návrhom alebo námietkam. Uvedené platí predovšetkým vtedy, keď sa určitý subjekt, ktorý bol zúčastnený na ústnom jednaní alebo procesnom úkone v správnom konaní pred obcou, odmietne podpísať pod uvedenú zápisnicu a uvedie námietky proti jej obsahu.
______________________________
O uvedenom svedčí § 22 ods. 3 správneho poriadku, podľa ktorého odopretie podpisu, dôvody tohto odopretia a námietky proti obsahu zápisnice sa v nej zaznamenajú, pričom ide o kogentnú právnu úpravu. Pritom je právne irelevantné vyjadrenie zamestnanca obce, že účastník správneho konania bude mať možnosť uplatniť svoje námietky v jeho ďalšom priebehu. Zamestnanec obce pri vyhotovovaní zápisnice nekonal v súlade s platným právom.
______________________________
Upozornenie:
Pokiaľ zápisnica nahrádza podanie, musí navyše obsahovať jednotlivé jeho náležitosti, ktoré sú dané správnym poriadkom a osobitnou právnou úpravou. V tomto smere je potrebné zohľadňovať § 19 správneho poriadku, v zmysle ktorého podanie možno urobiť písomne v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe, alebo
ústne do zápisnice
. Z podania musí byť zrejmé, kto ho podáva, akej veci sa týka a čo sa navrhuje. Osobitná právna úprava môže ustanovovať aj ďalšie obsahové náležitosti podania,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.