Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Pravidlá a postupy pri zabezpečovaní dodávok energií

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Elektrická energia a zemný plyn sú kľúčovými komoditami a pri ich obstarávaní je potrebné použiť niektorý z postupov verejného obstarávania. V článku sa dozviete, ako by mali verejní obstarávatelia postupovať pri zabezpečovaní dodávok energií.
Pri zabezpečovaní dodávok energií (elektrická energia a zemný plyn) verejní obstarávatelia môžu postupovať:
1.
cez informačný systém elektronického verejného obstarávania (IS EVO),
2.
cez elektronický kontraktačný systém (EKS).
Oba spôsoby sú dostupné na stránke www.isepvo.sk.
Pre obe možnosti platia nasledujúce odporučenia:
Elektrickú energiu a zemný plyn možno bezpochyby označiť za kľúčové až kritické komodity, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie činnosti v podstate akéhokoľvek verejného obstarávateľa.
Samotný Úrad pre verejné obstarávanie eviduje aktuálnu situáciu na trhu s týmito základnými statkami, ako aj problémy, s ktorými sa za posledné obdobie verejní obstarávatelia stretli.
Na aktuálnu situáciu v zmluvných vzťahoch majú vplyv v podstate dva zásadné faktory.
Prvým faktorom
je ukončenie činnosti jedného z dodávateľov na trhu s elektrickou energiou, v dôsledku čoho došlo k faktickému náhlemu zániku existujúcich zmlúv a "prechodu" odberateľov k tzv. dodávateľovi poslednej inštancie na obdobie najviac troch mesiacov.
Druhým faktorom
je výrazný nárast cien, ktorého následkom je zlyhávanie niektorých existujúcich rámcových kontraktov so zafixovanou maximálnou hodnotou jednotkovej ceny, v ktorých je príznačná neochota zmluvných partnerov zúčastňovať sa tzv. minisúťaží na zabezpečovanie dodávok na budúci kalendárny rok, prípadne dlhšie obdobie.
Ďalším problémom na trhu s energiami je aktuálny nárast cien - tento má vplyv aj na niektoré otvorené súťažné postupy, v ktorých možno zaznamenávať nepredloženie žiadnych ponúk, predloženie ponúk so zdanlivo vysokými cenami, presahujúcimi rámec očakávania zo strany verejného obstarávateľa.
______________________________
Toto môže byť spôsobené prirodzenými trhovými mechanizmami nezávislými od verejného obstarávateľa, ale aj nevhodne nastavenými súťažnými podmienkami v súťažných podkladoch (podmienky účasti, zmluvné požiadavky, lehota viazanosti ponúk...), nesprávne zvoleným postupom obstarávania alebo nesprávne určenou predpokladanou hodnotou, či nízkou maximálnou výškou finančných prostriedkov.
______________________________
Postavenie verejného obstarávate­ľa je jednoznačné
- rozhoduje o tom, za akých podmienok bude obstarávať príslušnú komoditu, a zároveň nesie plnú zodpovednosť za správnosť nastavenia procesu zadávania zákazky - to platí všeobecne, nielen u dodávok energií.
Vzhľadom na tri fázy verejného obstarávania - prípravnú, súťažnú a realizačnú, musíme zdôrazniť, že
prípravná fáza je tá, od ktorej závisí aj samotný výsledok
verejného obstarávania, teda práve na túto fázu by sa mali verejní obstarávatelia zamerať a zohľadniť rozsah svojich potrieb na dlhšie obdobie, nielen jednorazovo.
______________________________
Verejní obstarávatelia sú povinní prijať potrebné opatrenia na zabezpečenie primeraného a včasného plnenia svojich úloh, ktoré vyplývajú z osobitných predpisov a ktoré sú zároveň v súlade s pravidlami verejného obstarávania.
______________________________
Príprava a plánovanie verejného obstarávania sa riadi § 10 ods. 3 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o verejnom obstarávaní"). Platí, že príprava a zadávanie zákaziek sa nesmie realizovať so zámerom nedovoleného uplatnenia výnimky z tohto zákona alebo narušenia hospodárskej súťaže bezdôvodným zvýhodnením alebo znevýhodnením určitých hospodárskych subjektov.
Verejní obstarávatelia a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.