Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Trosky z výroby medi ako alternatívna surovina

Dátum: Rubrika: Trendy

Ťažba primárnych surovín s nízkym obsahom kovov vo veľkom meradle je energeticky náročná a vznikajú pri nej enormné množstvá odpadov. Ceny kovov sú úzko spojené s ich dopytom a dostupnosťou geologických zdrojov. Pri nedostatku surovín sa cena zvyšuje a tento stav podporuje investície a výskum v oblasti prieskumných, recyklačných a výrobných technológií. Keďže dochádza k vyčerpávaniu vysokokvalitných ložísk surovín, zvyšovaniu energetických nákladov na výrobu kovov a k nárastu obáv spojených so zneškodňovaním odpadov z ťažby surovín a výroby kovov, v budúcnosti bude potrebné hľadať alternatívne zdroje kovov. Tie by mohli predstavovať novoobjavené rudné ložiská alebo aj hutnícke odpady, akými sú trosky, kaly a úlety. Cieľom článku je poukázať na význam recyklácie a opätovného použitia trosiek z výroby medi.
Mediarenská troska je priemyselný odpad z výroby medi, ktorý sa globálne vo veľkom objeme každoročne produkuje a skládkuje. Mediarenská troska pri skládkovaní nielen znečisťuje životné prostredie a zaberá priestory, ale dochádza tiež k plytvaniu cennými kovmi, napríklad meďou a kobaltom. Pre rastúci dopyt po týchto kovoch v nových technológiách môže nastať nedostatok ponuky z konvenčnej ťažby. Prísne environmentálne regulácie a zvyšujúce sa požiadavky na kritické suroviny sú hnacou silou rozvoja udržateľnejších stratégií metalurgie, vďaka ktorým sa pohľad na mediarenskú trosku mení z "odpadu" na "zdroj" [1], [2], [3]
Mediarenské trosky predstavujú sekundárnu surovinu mnohých kovov. Príspevok je bližšie zameraný na meď a kobalt kvôli ich širokému využitiu v moderných technológiách. Kobalt patrí do Zoznamu kritických surovín Európskej únie 2023. Meď v súčasnosti kritériá pre kritické suroviny nespĺňa, avšak je zaradená do Zoznamu strategických surovín Európskej únie 2023 [1], [4], [5]. O tom, či je daná surovina pre Európsku úniu (ďalej len "EÚ") kritická, sa rozhoduje na základe jej ekonomického významu a rizika prerušenia jej dodávky. Zoznam kritických surovín pre EÚ z roku 2023 ako výsledok posúdenia kritickosti surovín je vyjadrený v tabuľke 1 [5].

Tabuľka 1 Zoznam kritických surovín pre EÚ 2023 [5]

antimón gálium kovový titán skandium
arzén germánium KPS stroncium
baryt kobalt lítium tantal
berýlium hafnium ĽKVZ ŤKVZ
bizmut hélium mangán vanád
bór/boritany hliník/bauxit meď* volfrám
fluorit horčík nikel* živec
fosfor koksovateľné uhlie niób  
fosfátová hornina kovový kremík prírodný grafit  

 

Poznámka: ŤKVZ – ťažké kovy vzácnych zemín, ĽKVZ – ľahké kovy vzácnych zemín, KPS – kovy platinovej skupiny, kurzívou sú označené strategické suroviny EÚ, *meď a nikel neprekračujú hranice pre kritické suroviny, považujú sa však za strategické suroviny EÚ)

Výroba medi
Meď sa v súčasnosti vyrába prevažne pyrometalurgicky, pričom sa využívajú väčšinou konvenčné technológie, ako je tavenie vo vznose (angl.
flash smelting
) procesom Outotec, za ktorým nasleduje konvertorovanie v Peirce-Smith konvertore. Flotačný koncentrát s obsahom 20 - 30 % medi sa pred tavením vysuší. Tavením sa rozumie operácia, pri ktorej prebiehajú reakcie pri zvýšených teplotách, keď vzniká aspoň jedna fáza v roztavenom stave. Dochádza k oddeleniu kovovej zložky od hlušiny. Záujmový kov prechádza do tave
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.